A Cotifibra bélradír nagy dózisú prebiotikummal, kivi rosttal, pektinnel és enzimmel szabályozza a szélsőséges emésztési zavarokat, a bélrendszeri gyulladásokat és az olyan kellemetlen tüneteket, mint a puffadás.
Étrendi dúsítása mindenki számára ajánlott, és azonnali cselekvést eszközöl, az alábbi esetekben:
Cotifibra bélradír - Alkalmazd kúraszerűen, minimum 60 napig.
A nagy dózisú prebiotikus rostok étrendi dúsítása rendkívül fontos a mai világban, ahol az emberek alacsony rostfogyasztása olyan civilizációs betegségekkel társul, mint a cukorbetegség, a hasi elhízás, az anyagcsere betegségek, a bélgyulladások, a máj és epepanaszok, és a szélsőséges emésztési zavarok, mint: hasmenés, székrekedés, puffadás.
A prebiotikumok emésztésre gyakorolt hatása nagyon összetett. Nemcsak támogatják a jó baktériumok szaporodását, de ez által javítják a bélrendszeri mikroflórát is. Kíméletesen radírozzák le a belek falát, enyhítik a belek túlérzékenységét, segítik a bélsár ürítését, csökkentik a gyulladásokat, a székletet lágyabbá is teszik, ami megkönnyíti az ürítést. Csökkentik az emésztő traktuson keresztülhaladási (tranzit) időt, és ezzel a belek salakanyag telítettséget is. Csökkentik a koleszterinszintet, hozzájárulnak a jobb májfunkcióhoz és megelőzik az epekő kialakulását.
A prebiotikumok nélkülözhetetlen étrendi rostok, melyek táplálékul szolgálnak a bélflórában élő hasznos bélbaktériumok (probiotikumok) számára. Mivel a bélflóra összetétele befolyásolja az immunrendszer 70%-át a prebiotikumok egyértelműen hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez. Amikor a rövidláncú (FOS) prebiotikus rostszálak, a hasznos bélbaktériumokat kolonizálják, akkor azok egyes törzsei olyan mennyiségű beta-galaktozidázt termelnek, amely a tejcukor-intolerancia és lisztérzékenység gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti.
A prebiotikumok támogatást nyújtanak a fogyni vágyóknak is, hiszen nagyszerű vércukorszint szabályzók, és a gyomorban is teltségérzetet váltanak ki, mellyel csökkentik az étvágyat, és a zsírlerakódást.
A prebiotikumok növelik a tápanyag felszívódást is, és elősegítik az ásványi anyagok, különösen a kalcium és a magnézium felszívódását.
A Cotifibra bélradír teljesen természetes összetevőkkel rendelkezik, mesterséges színezék nélkül készül, amit gyermekek is fogyaszthatnak már 2 éves kortól. Az étrendi dúsítása javasolt cukorbeteg, liszt - és laktóz érzékeny személyek, illetve terhesség esetén is!
Adagolási javaslat: napi 1 ívó tasak, lehetőleg reggel éhgyomorra, egy legalább 60 napos alkalmazási ciklus keretében. A termék tisztán vagy gyümölcslében feloldva, illetve joghurtban elkeverve fogyasztható.
Ellenjavallatok: nincsen.
Nem kívánatos hatások: nincsen.
A rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelésével táplálják a GALT immunsejtjeit és az elhízás ellen hatnak. A rövid láncú zsírsavak (SCFA) azon túl, hogy alapvető energiaforrást jelentenek a vastagbél hámszövete számára, képesek a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjének befolyásolására, azáltal, hogy szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a szabad zsírsavak és a koleszterin koncentrációját. Ezen kívül közvetlenül hatnak az emésztőszervi gyulladások (colitis, hasnyálmirigy gyulladás) és a vastagbél rákos megbetegedésének megelőzése esetén.
A rövidláncú prebiotikus rostszálak gátolják a kórokozó baktériumok növekedését, erősítve ezáltal az immunrendszert. A prebiotikus rostok bifidogenikus hatásuk következtében helyreállítják a baktérium flóra egyensúlyát, vagyis normalizálják a tápanyag mozgását a bélcsatornában, közvetlenül hatva a bélműködésre. A hatást fokozhatja probiotikus baktériumtörzsek közvetlen úton történő bevitelével, különösen IBS, Diverticulosis és Bélgyulladás esetén (Ferzym®).
A rövidláncú prebiotikus rostszálak segítik a magnézium, a kalcium, a cink és a réz felszívódását. A hatás magyarázata, hogy az oligoszacharidok megkötik az ionokat és azokat a colonba juttatják. Ami a székrekedést illeti, értékes segítséget jelent ebben a magnézium megnövekedett felszívódása.
Az egészséges bélműködést több csatornán biztosító tevékenységük az emésztés kiegyensúlyozásának, az emésztőszervek egészségének, a colon-rák megelőzésének és a jó közérzet biztosításának alapfeltétele. Vizet szívnak fel, megnövelve a bélsár tömegét, elősegítve a bélből való kiürülést. Megnövelik a baktériumok biomasszáját, amely egyben azt is jelenti, hogy megnövekszik a bélsár mennyisége is. Csökkentik az allergiás válaszreakciókat, visszaszorítják a fekál toxinokat és természetesen helyreállítják az egészséges bélflórát.
A rövidláncú (FOS) prebiotikus rostszálak, a hasznos bélbaktériumokat kolonizálják. Amikor nagyszámú probiotikumhoz jutunk, annak egyes törzsei olyan mennyiségű beta-galaktozidázt termelnek, amely a tejcukor-intolerancia és lisztérzékenység gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti. Emellett a probiotikus törzsek a bevitt élelmiszerek koleszterin-tartalmának részbeni megemésztésével és a bélben az epesavak dekonjugálásával együttesen és hatékonyan csökkentik a plazmakoleszterin-szintet.
A kivi magas pektin tartalma kíméletesen „leradírozza” a bélfalat, csökkenti a gyulladást, míg proleolitsav tartalma javítja a vérkeringést. A benne található actinidin egy fehérjebontó enzim, a papainhoz hasonló proteáz. Az actinidin enzim a fehérjék emésztési idejét rövidíti le a bélcsatornában, a rothadási idő csökken, kevesebb toxin és bélsár marad fent. Ez az az enzim ami alkalmatlanná teszi a kivit turmixokhoz, mert kicsapja a tejtermékeket.
A rostok az egészségmegőrzés alapját szolgáló anyagok. Sajnálatos módon a bélrendszeri megbetegedések száma évről-évre nő, rostban szegény táplálkozásunknak köszönhetően. Az emészthető kivi rostok (pektin) a növényi sejtek és sejtfalak alkotóeleme, amelyek a vízben megduzzadnak és segítik a béltoxinok ürítését, gátolják a rosszindulatú folyamatokat, és segítik azok megelőzését.
A modern orvostudomány is bebizonyította, hogy a vastagbél különböző betegségeinek kialakulásában az egyik fő tényező a rostszegény táplálkozás. A rosthiány cukorbetegséggel, szívbetegségekkel, emésztési panaszokkal, aranyérrel függhet össze. Az emészthető rostban gazdag étrend csökkenti a szervezet inzulinszükségletét, és előnyös a cukorbetegeknek, mivel lassítja a cukor felszívódását a bélből.
Próbáld ki! Ha hús- vagy halsalátához kivit keversz, és azt nem azonnal tálalod, akkor a kiviben található aktinidin nevű enzim megpuhítja az állati eredetű fehérjét, és ettől az étel állaga pépessé válik.
A rövid láncú prebiotikus rostok (rövid láncú fructoligosacharidok, FOS-cc) megerősítik és karban tartják az emésztőrendszer eubiózisát, mivel a bifidobaktériumok kedvelt szubsztrátumai (táptalaj), melyek a felnőttek és gyermekek vastagbelében élő hasznos baktériumok, s elősegítik fejlődésüket, miközben megakadályozzák a betegséget kiváltó baktériumok elszaporodását.
A rövidláncú prebiotikus rostok, ellentétben a legtöbb hosszú láncú növényi rosttal, teljességgel a vastagbélben erjednek, nem okoznak felfúvódást és mind a székrekedés, mind a hasmenés kezelésére alkalmasak.
Elősegítik a magnézium és a kalcium felszívódását, és a bélrendszer motilitására is pozitív hatással vannak. Amellett, hogy bifidogenikus hatásuk - mint azt tudományos kutatások is kimutatták - garantálja jótékony hatásukat a bélflórára, az emésztési folyamatokra metabolikus működésük által, a szakirodalom megemlíti még immunstimuláló és rákellenes hatásukat is.
A prebiotikus rostokat megemészti az ember? Nem, mert az emberből hiányoznak azok az enzimek, melyek képesek megemészteni. Csupán a legelésző állatok képesek megemészteni, amelyek rendelkeznek a megemésztéséhez szükséges enzimekkel.
De akkor mire jók? Nélkülözhetetlen tápanyagok a bélcsatorna mikroflórája számára, mely rendelkezik a megemésztésükre képes enzimekkel. A probiotikus baktériumok feldolgozzák a prebiotikus rostokat és ez biztosítja a bakteriális biomassza növekedését és a metabolitok termelését, zömmel a rövid láncú zsírsavakét (SCFA).
Mire jók a rövid láncú zsírsavak (SCFA)? Azon túl, hogy alapvető energiaforrást jelentenek a vastagbél hámszövete számára, a legfrissebb szakirodalom úgy írja le őket, mint amelyek képesek a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjének befolyásolására, azáltal, hogy szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a szabad zsírsavak és a koleszterin koncentrációját. Ezen kívül közvetlenül alkalmazhatóak az emésztőszervi gyulladások (colitis, hasnyálmirigy gyulladás) és a vastagbél rákos megbetegedésének megelőzése esetén.
A prebiotikus rostoknak van kalóriaértékük? Mivel nem emészti meg a szervezet, ezért nem termelnek enegriát, ám SCFA-t termelnek, melyeket a bélrendszer és a máj választ ki. Vagyis a rostok kalorikus hatása, jóllehet igen alacsony, nem nulla. Mindazonáltal ugyenezek a rostok képesek csökkenteni a szénhidrátok és zsírok felszívódását.
Hatással vannak-e a székrekedésre? Igen. Vizet szívnak fel, és így növelik meg a bélsár tömegét, mely megnöveli a bélcsatorna falának kiterjedését és így segítik elő a bélből való kiürülését. Ezen kívül, közvetetten megnövelik a baktériumok biomasszáját, amely egyben azt is jelenti, hogy megnövekszik a bélsár mennyisége is.
Van hatása a hasmenésre? Igen. Az irritált bélcsatornában a hasmenés köszönhető, a bélrendszer motilitásának megváltozásának, mely a bélflóra beteges egyensúlyvesztésével van összefüggésben. A prebiotikus rostok bifidogenikus hatásuk következtében helyreállítják a baktérium flóra egyensúlyát, vagyis normalizálják a tápanyag mozgását a bélcsatornában, közvetlenül hatva a bélműködésre. A hatást növeli, ha együtt jár a probiotikus baktériumok közvetlen úton történő bevitelével (Tipp: Ferzym® ampulla, szerk.).
A prebiotikus rostok okozhatnak-e felfúvódást? A prebiotikus rostok felszívódása a bélflóra baktériumai által gázképződéshez vezet (hidrogén, széndioxid és metán), melyek a széklettel együtt távoznak, vagy a tüdőből. Mindazonáltal nem minden prebiotikus rost okozza ugyanolyan mértékben ezt az anyagcserét: a rövid láncú prebiotikus rostok, megfelelő adagolásban (5-10 g naponta) nem okoznak szelet és felfúvódást.
Igaz-e, hogy az ásványi anyagok felszívódását is befolyásolják? Kutatások igazolják a prebiotikus rostok képességét a magnézium, a kalcium, a cink és a réz felszívódásának elősegítésében, jelentős táplálkozási előnyöket jelentve ezzel. Ami a székrekedést illeti, értékes segítséget jelent ebben a magnézium megnövekedett felszívódása.
A szélsőséges emésztési zavarok tünetei (felfúvódás, székrekedés, hasmenés, hasi fájdalmak ...), a szervezet segélykiáltásai. A háttérben természetellenes szokásaink és cselekedeteink állnak (csökkent fizikai aktivitás, tápanyagszegény étrend, elégtelen folyadékbevitel, stressz stb.), melyek a bélflórában élő hasznos bélbaktérium törzseket pusztítják, illetve növelik a bélsár mennyiségét, ami egy időzített bomba.
A hasznos bélbaktériumok vitaminokat, gyulladáscsökkentő és immunvédő anyagokat termelnek (az immunrendszer 70%-át adják). Felelősek a tökéletes bakteriális lebontásért és a tápanyagok beépítésért. Hiányuk hatására szépen, lassan megnő a méreganyag telítettség, csorbul a tápanyag felszívódás, felerősödnek a tünetek, majd jönnek a betegségek, mint az IBS, a divertikulózis és a vastagbélrák.
A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése. Ha a vastagbélnek kemény székletet kell továbbítania, izomzata megnagyobbodik, fokozódik a belső nyomás, amelynek következtében az izomrétegek között létrejön a divertikulum, a vastagbél zsákszerű kiöblösödése. A divertikulózis az iparilag fejlett országok lakosságának 30-35%-át érinti, a századfordulóig viszont patológiai ritkaságnak számított. Joggal nevezhető tehát századunk egyik civilizációs betegségének.
Köztudott, hogy a székrekedés, az erőltetett székelés, a hashajtók állandó használata a végbél ereinek kitágulásához (aranyér) vezet. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a végbéltáji elődomborodás, illetve a kellemetlenséggel és fájdalommal járó vérzés.
Az elhízás és a hiperlipidémiák korszerű terápiájának kiegészítéseként az orvosok napi 40-60 g rost fogyasztását javasolják. Az elhízás megakadályozásában a táplálék rostanyagai az energiahasznosulás fiziológiai akadályát jelentik.
NÉHÁNY SZÓ A KIVIRŐL;
Botanikai elnevezése: Actinidia chinensis.
Család: Actinidiaceae.
Eredete: Kína, a Jangce völgye. A kiwi intenzív termesztése Új-Zélandon kezdődött, és a fáját is ugyanazzal a névvel illették, mint a nemzet szimbólumának tartott madarat. jelenleg Olaszország a kiwi legnagyobb termelője a világban.
Hasznosított részei: a gyümölcs húsa és leve
Hatóanyagai: rostok, pektin, actinidin (enzim), C-vitamin (75 mg/100 g), E vitamin, B6 vitamin, folsav, kálium
Sajátosságai: tisztító, az emésztőrendszer karbantartója, vitaminpótló, roboráló, ásványi anyagokat pótló.
Amennyiben nem kiegyensúlyozott, szerves anyagokban gazdag és rendszeres a táplálkozása, stressznek van kitéve, kevés folyadékot iszik vagy mozgásszegény az életmódja, Ha az alábbi emésztőrendszeri zavarokat tapasztalja; felfúvódás, puffadás, hasmenés, székrekedés, a széklet mennyiségének hiánya vagy annak megkeményedése, válassza a Cotifibra rostos ivótasakokat.
napi 1 ívótasak, lehetőleg reggel, egy legalább 12 napos alkalmazási ciklus keretében. A termék tisztán vagy gyümölcslében feloldva, illetve joghurtban elkeverve fogyasztható.
A széklet milyensége nem csupán a bevitt növényi rostok, a napi folyadék mennyiségétől függ, hanem a hasznos bélbaktériumok tömegétől is. A prebiotikus rostok bevitelének növelése diétával az első lépése a bélrendszeri panaszok gyógyításának, de figyelem: nem minden rost prebiotikus és nem minden prebiotikus rost javasolható! Például a bél irritációk esetében le kell csökkenteni az oldhatatlan rostok (korpa) és a zselésítő anyagok mennyiségét, és kerülni a hosszú láncú prebiotikus rostokat, hasi felfúvódás esetén.
A bélrendszeri irritáció az emésztési zavarok közül a leggyakoribb, különösen a nők szenvednek tőle. A tünetek változatosak és szeszélyesek: fájdalom és székrekedés, vagy fájdalom és hasmenés, avagy fájdalom és vele együtt egymással váltakozó hasmenés és székrekedés, felfúvódás és puffadás.
A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy az IBS-ben szenvedő betegeknél megfigyelhető a mikroflóra összetételének megváltozása. Különösen együtt jár a bifidobaktériumok és a laktobacillusok csökkenésével, illetve az enterococcusok és a Klebsiella növekedésével, s az ebből fakadó megnövekedett felfúvódással, puffadással és a perisztaltika lassulásával.
A JAMA- n közzétett meta-analízis eredményei azt mutatják, hogy az IBS fiziopatológiás működése alapján miként következik be a vékonybélben a mikroflóra rendellenes proliferációja. És valóban, a bélcsatorna ökoszisztémája fiziológiai állapotának helyreállítása, az esetek 75 %-ában a tünetek enyhülését eredményezte. Ezen eredmények alapján egyre inkább átértékelődik az a teória, miszerint a motilitás megváltozása, a zsigeri beidegzés és érzékenység mind a vékonybél flórájának abnormális fejlődésére adott válaszok gyanánt jelennek meg.
Ezért az irritábilis bél szindróma kezelésének esetében - mind a székrekedéses, mind a hasmenéses változatában – elengedhetetlenül fontos a prebiotikus rostok és a bifidogenikus hatás kiválasztása.